top of page
DSC05542-2.jpg

Mi az a státusztörvény?

A státusztörvény egy olyan tervezet, ami új jogállást hozna létre a pedagógusok számára, emiatt új szabályokat is alkotna a pedagógusok munkavégzésére, munkakörülményeire, magatartására vonatkozóan. A törvényben elrejtve azonban rengeteg olyan szabály található, ami a pedagógusok, szülők és diákok megbüntetéséről szól.

Ha pedagógus vagy, nyilatkozz itt, ha el fogod hagyni a pályád, amennyiben bevezetik a státusztörvényt!

Miért fontos, hogy beszéljünk róla?

  • Mert a törvény teljesen felforgatná a pedagógusok, szülők és diákok életét. Ráadásul az érintett csoportok jogai is sérülnének.

  • Mert az új rendszer a polgári engedetlenségben, sztrájkban vagy egyéb szolidaritási akciókban részt vevők megbüntetéséről szól. Ez a törvény megtorlás 2022-ért.

  • Mert a státusztörvény bevezetésével nem oldódna meg a pedagógushiány, sőt több ezer pedagógus hagyná el ebben az esetben a pályát.

  • Mert a közel 100 oldalas tervezettel kapcsolatban nem került sor valós egyeztetésre. A kormány a törvénytervezet elkészítése során figyelmen kívül hagyta a pedagógusok, a szülők és a diákok kéréseit az oktatás színvonalának javításával kapcsolatban.

  • Mert csak a szabad, önálló döntésekre jogosult nevelőtestület képes a gyerekekkel a legjobb tudása és lelkiismerete szerint foglalkozni.

Mit tehetsz ellene?

Írd alá Novák Katalinnak szóló nyílt levelünket!

Tájékozódj a különböző szervezetek véleményéről!

Oszd meg a megszerzett információkat másokkal!

Ha pedagógus vagy, nyilatkozz a felmondásodról a törvény hatályba lépése esetén!

bottom of page