top of page
DSC06049.jpg

Hogyan érintene a változás?

Mind diákként, szülőként és pedagógusként is sok változással járna a státusztörvény bevezetése. Ezeket a változásokat gyűjtöttük össze a különböző csoportok szerint.

Szülőként:

Rosszabb minőségű oktatást fog kapni a gyermeked:

 • A státusztörvény bevezetésével a pedagógusok olyan méltatlan helyzetbe kerülnek, ami miatt számos pedagógus pályaelhagyásra kényszerül. Már most több ezren jelezték, hogy a státusztörvény elfogadása esetén nem tudják folytatni munkáját.

 • Az intézmények autonómiája csökken, elveszik a nevelőtestületek szakmai szabadságát, a lényeges döntések a tankerületi vezetők - a káderek - kezébe kerülnek. A pedagógusokra terhelt bürokratikus intézkedések viszont a szakmai munkától és a gyerekektől vonják el a pedagógusok idejét.

 • Az óraadó pedagógusok száma a törvény alapján tovább növekedhet és lehetővé válik a még megfelelő végzettséggel nem rendelkező pedagógushallgatók alkalmazása is.

A te jogaidat is megnyírbálják szülőként:

 • A pedagógus magatartása technikai eszközökkel ellenőrizhető. Akár saját laptopja, mobiltelefonja is átvizsgálható. Ez azonban azt is jelenti, hogy a pedagógus eszközein tárolt adatok - így a gyerekek és a szülők adatai is - ki vannak téve a megfigyelésnek.

 • Fegyelmi ügyek esetén a szülő nem fellebbezhet a fegyelmi határozat ellen. Ha nem ért egyet a döntéssel, akkor kizárólag a bírósághoz fordulhat.

Felforgatják a szülők és a diákok életét is:

 • Az általános pedagógushiány miatt romlik majd az oktatás színvonala és sérülhet a nehézségekkel küzdő gyerekek ellátása is. Utóbbira a pedagógusok teljesítményének értékelésére bevezetendő pontrendszer sem helyez kellő hangsúlyt.

 • Rendkívüli helyzetben a fenntartó egy másik intézménybe is áttelepítheti a gyerekeket, ahol a nem megfelelő körülmények mellett is biztosítani kell az oktatást. Ehhez hasonló módon a Tankerületi Központ a pedagógusokat, egy másik iskolában, óvodában való munkavégzésre is utasíthatja, melynek ideje akár 9 hónap is lehet. Egyszerűen átvezényelhetik a gyermekeddel foglalkozó pedagógust egy másik intézménybe.

 • A tanítási napok száma legalább 180 nap, a tanév akár július 15-ig is meghosszabbítható.

Diákként:

Romlik az oktatás színvonala:

 • Elveszik pedagógusaid szakmai szabadságát, a lényeges döntések mind a tankerületi vezetők (a káderek) kezébe kerülnek át. A pedagógusokra terhelt bürokratikus intézkedések viszont a szakmai munkától és a diákoktól vonják el a tanárok idejét. Emiatt nehezebb lesz majd felkészülni a vizsgákra, érettségire, felvételire.

 • Az óraadó pedagógusok száma a törvény alapján tovább növekedhet, vagyis sok olyan tanárod lesz, akik nem vesznek részt aktívan iskolád mindennapjaiban. Lehetővé válik az is, hogy olyan pedagógus hallgatók tanítsanak, akik még nem rendelkeznek az oktatásodhoz megfelelő végzettséggel.

 • A státusztörvény bevezetésével pedagógusaid olyan méltatlan helyzetbe kerülnének, ami miatt sokan pályaelhagyásra kényszerülnek. Már most több ezren jelezték, hogy a státusztörvény elfogadása esetén nem tudják folytatni munkáját. Az általános pedagógushiány miatt romlik majd az oktatás színvonala és sérül a nehézségekkel küzdő diákok ellátása.

Büntetik a tanáraidat és rajtuk keresztül téged is:

 • A státusztörvény megtiltja, hogy pedagógusaid kritikusan szólaljanak fel a közoktatás állapotával kapcsolatban, így akár egy Facebook, vagy Instagram poszt miatt is fegyelmi eljárás indulhat ellenük, illetve fel is mondhatnak nekik.

 • Tanáraid magatartását ellenőrizhetik, technikai eszközeiket átkutathatják. Megfigyelhetik kamerával, vagy akár saját laptopját, mobiltelefonját is átvizsgálhatják. Mivel tanáraidnak muszáj rólad is adatokat tárolniuk az eszközeiken, így a te adataid biztonsága, valamint személyiségi jogaid is sérülhetnek az új törvény miatt.

 • Tanáraidat akár 9 hónapra is átvezényelhetik egy másik intézménybe tanítani.

Hosszabb tanév, rendkívüli áttelepítések:

 • A tanítási napok száma legalább 180 nap, a tanév akár július 15-ig is meghosszabbítható, vagyis akár strandidőben is ülhetsz majd a padban.

 • Rendkívüli helyzetben akár egy másik intézménybe is áttelepíthetnek majd diákként, ahol akkor is biztosítani kell az oktatást, ha a körülmények egyáltalán nem megfelelőek.

Pedagógusként:

Felforgatják az életedet:

 • A Tankerületi Központ más iskolában, óvodában való munkavégzésre is utasíthat, akár 9 hónapon keresztül is.

 • Amennyiben a felmondást a munkavállaló kezdeményezi, az ún. „lemondási idő” 2 hónap helyett, 6 hónapra emelkedik, vagyis akár további 6 hónapot kell várnod, hogy munkahelyet válthass.

Kizsigerelnek:

 • A napi munkaidő az eddigi maximum 8 óráról, maximum 12 órára, a heti munkaidő 32 óráról 48 órára emelkedik. A tanítási napok száma legalább 180 nap, a tanév akár július 15-ig is meghosszabbítható. Közben valódi bérrendezés helyett, a bérezés az egyes sávokon belül egy szubjektív, munkáltatói döntésen alapuló teljesítményértékelés alapján történik. Az alsó határt a törvény úgy határozta meg, hogy az jelenleg nem biztosít béremelést.

 • Az új szakképesítés, szakképzettség megszerzése kötelezően is előírható.

 • A státusztörvény bevezetésével a nyugdíjba vonulók csupán negyedannyi „sétálóidőt” kapnak, mint eddig, a korábbi 4 havi fizetés helyett, csupán egy havi bér kifizetésére lesznek jogosultak.

Elhallgattatnak:

 • Az iskolák, óvodák a továbbiakban nem dönthetnek önállóan saját működési rendjükről, a pedagógiai programjukról, éves munkatervükről.

 • A törvény kitér a pedagógusok által elvárt viselkedésre és véleménynyilvánításra, aminek megsértése akár az állás elvesztéséhez is vezethet. Vagyis munkaidőn kívül sem szólalhatsz fel kritikusan a közoktatás állapotával kapcsolatban. Pedagógusként ezután fegyelmi eljárás alá is vonhatnak majd, ahol a büntetés akár 6 hónapon át tartó 20%-os illetménycsökkenés vagy elbocsátás is lehet.

 • A törvény lehetőséget ad arra, hogy megfigyeljenek téged, sőt, akár saját technikai eszközeidet (laptop, mobiltelefon) is átvizsgálhatják majd.

Mit tehetsz ellene?

Írd alá Novák Katalinnak szóló nyílt levelünket!

Tájékozódj a különböző szervezetek véleményéről!

Oszd meg a megszerzett információkat másokkal!

Ha pedagógus vagy, nyilatkozz a felmondásodról a törvény hatályba lépése esetén!

bottom of page